Er der forskel på gulvafhøvling og gulvafslibning?

18 maj 2020 Camilla Skøtt

Er du ikke den store gør-det-selv-mand, og har du aldrig sat en bolig i stand før, så er der ikke noget at sige til, at du ikke har helt styr på begreberne. I dag tager vi et kig på gulvafslibning vs. gulvafhøvling; for hvad er egentlig forskellen?

Hvis dit gulv skal sættes i stand, skal det enten have en gulvafhøvling eller en gulvafslibning. Ja, for at være helt ærlig, så skal det faktisk have både en gulvafhøvling og en -afslibning, hvis først høvlen bliver fundet frem.

Forvirrende? Vi graver lidt dybere, så du kan få styr på scenarierne.

Hvad er en gulvafslibning?

En gulvafslibning er, når du – som navnet også antyder – udfører en proces, hvor du sliber dine trægulve. Gulvsliberen kører henover gulvet, og sammenlagt fjernes en lille millimeter eller to af overfladen, hvormed både overfladebehandling, ridser, pletter og alskens andet skidt elimineres.

Når afslibningen er afsluttet, skal gulvet rengøres, og herefter skal det behandles på ny med enten olie, lak eller sæbe. Hvad du skal vælge, er et spørgsmål om ønsker og krav til rengøringsvenlighed, vedligeholdelse og slidstyrke.

Hvad er en gulvafhøvling?

En gulvafhøvling går så at sige et spadestik dybere end en afslibning. Her høvles 4-5 mm af gulvets overflade af, så store hakker, ujævnheder, limrester og andre mere alvorlige skader fjernes. Når afhøvlingen er overstået, skal gulvet efterfølgende slibes, og det skyldes, at en slibning er nødvendig for at få en fin og glat overflade på brædderne. 

Få professionel hjælp

Det er fristende at kaste sig over maskineriet på egen hånd, men det er ikke tilrådeligt. Særligt høvlen er en voldsom maskine, og hvis du ikke ved, hvad du laver, kan det hurtigt gøre mere skade end gavn at bruge den – faktisk kan du forårsage så store skader med en høvl, at det ikke kan rettes op igen. Derfor: Brug altid erfarne gulvfolk til opgaven.

Flere Nyheder